1.- Descripció de l’ICIQ – Missió i funcions
L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ-CERCA) és una fundació creada l’any 2000 pel Govern de la Generalitat de Catalunya i es regeix pels seus estatuts, l’última versió dels quals va ser aprovada pel Patronat de l’ICIQ i registrats al protectorat de fundacions amb data de 25 de febrer de 2015, i posteriors modificacions registrades amb data de 31 de març de 2021. L’Institut va iniciar les seves activitats de recerca al 2004.
L’ICIQ té per objecte identificar i promoure la recerca i la innovació en l’àmbit de les ciències químiques, impulsant la més estreta interrelació entre la recerca bàsica, aplicada i el mercat, per tal d’assolir l’excel·lència en aquests àmbits i esdevenir un centre de referència mundial.
La missió de la Fundació és l’assoliment de l’excel·lència científica i tecnològica al més alt nivell en l’àmbit esmentat. Tots els recursos humans i materials, iniciatives i activitats desenvolupades per la Fundació estan adreçats a l’acompliment d’aquesta missió i aquests objectius.
En concret, són finalitats específiques de l’Institut, la formació de la nova generació de científics a través d’una oferta de programes educatius i formatius d’alta qualitat per a estudiants de màster i per a investigadors pre-doctorals i post-doctorals. La transferència de coneixement i tecnologia obtingudes a l’Institut amb l’objecte de desenvolupar productes i serveis amb projecció de mercat a l’indústria química, farmacèutica i d’energia, així com a altres empreses o spin-off. La promoció i la divulgació del coneixement i la recerca generades a l’Institut amb especial èmfasi en la comunitat educativa (estudiants i professors) i la societat en general, posant en valor l’impacte positiu de la recerca en química en àmbits com la sostenibilitat, l’energia, la salut o el canvi climàtic.
L’Institut publica anualment una memòria científica (Annual Scientific Report) on es descriuen amb detall els progressos científics dels diferents grups de recerca i les fites assolides quant a la investigació. D’entre altres, es donen indicadors del nombre de publicacions científiques, les tesis doctorals defensades, de la transferència de coneixement i aplicacions a la indústria, dels projectes desenvolupats i els programes de formació que s’han dut a terme, així com les diferents activitats de divulgació. També es donen a conèixer els resultats obtinguts pel que fa a les activitats de recerca i captació de recursos competitius.
D’altra banda, s’elabora de forma anual una memòria d’activitats que recull totes les activitats dutes a terme per l’Institut durant un any complet i els canvis respecte l’any anterior. S’hi detallen entre altres els resultats de la recerca, les activitats de formació, les de transferència del coneixement i de divulgació. També s’hi troben descrits els resultats de l’obtenció de recursos.
2.- Estructura organitzativa – Descripció òrgans de govern i de direcció
L’ICIQ es regeix pels següents òrgans de govern: el Patronat, el Consell Científic Assessor (Scientific Advisory Board – SAB) i el Director.
El Patronat
És l’òrgan superior pel que fa a l’administració, representació i la governança de la fundació de l’ICIQ. Està presidit pel Conseller de Recerca i Universitats, Honorable Sr. Joaquim Nadal i Farreras, mentre el Rector de la Universitat Rovira i Virgili, Dr. Josep Pallarès Marzal n’és el vicepresident. Trobareu la llista completa de membres del Patronat en el següent document.
Consell Científic Assessor (Scientific Advisory Board – SAB)
El Consell Científic Assessor (SAB) és l’òrgan encarregat d’assessorar al director sobre la política científica de la Fundació, així com de reclutar i avaluar periòdicament les seves activitats. Garanteix que la gestió científica de l’ICIQ compleixi els estàndards internacionals. Trobareu la llista completa de membres del SAB en el següent document.
Director
El Director de l’ICIQ és designat pel patronat i és el màxim responsable executiu de l’Institut. Seguint els consells dels altres òrgans de govern, defineix l’estratègia i les línies de recerca de l’ICIQ. Conjuntament amb el Consell Científic Assessor (SAB) es responsabilitza de la selecció i l’avaluació periòdica dels investigadors principals de l’ICIQ. També és el responsable de les relacions institucionals de l’ICIQ.
3.- Organigrama
D’acord a l’organigrama, l’ICIQ s’estructura en dues grans àrees: Recerca i Gestió.
4.- Personal
Durant l’any 2022, un total de 443 persones han estat treballant a l’ICIQ. D’aquestes, 309 han estat comptabilitzades equivalents a jornada completa (EJC), segons la distribució per categories laborals, gènere i origen que es mostra en el document de la taula de personal 2022.
En el qüestionari d’efectius 2022, es detallen el personal ICIQ a data 31 de desembre de 2022 en funció de la titulació i de la tipologia de vinculació contractual amb l’Institut. L’ICIQ no disposa de personal adscrit provinent d’empreses privades amb caràcter permanent.
5.- Convocatòries de personal
La Fundació Institut Català d’Investigació Química disposa dels següents programes d’incorporació de personal científic en els diversos estadis de desenvolupament de la seva carrera investigadora.
Les convocatòries de personal laboral per a personal de gestió i suport a la recerca es publiquen a Careers.
Join our team to work with renowned researchers, tackle groundbreaking
projects and contribute to meaningful scientific advancements